Afgelopen weekend was het dan eindelijk zover: het project ‘Het beste van twee werelden’ is van start gegaan. Op zaterdagochtend verzamelden zo’n 65 deelnemers van de 8 deelnemende amateurgroepen zich in de leefruimte van Toneelgroep Amsterdam. Een pittig kopje koffie met uitzicht over de stad, en daarna gingen wij los!
Na een uitgebreide kennismakings-warming-up, afgetrapt door Hans ‘De Vrek’ Kesting, zwermden de groepen uit over de hele Stadsschouwburg om zichzelf te presenteren. Zo werden wij onder meer getrakteerd op rennende mensen in het donker, een muzikale reis rond de wereld en azijnpissers in de lift. Alles bij elkaar een heel verrassend en verhelderend inkijkje bij alle deelnemenden groepen.
Of de Illuster-presentatie voor iedereen duidelijk was weet ik niet, maar in ieder geval eindigde die aan de bar. Lijkt mij helder.
’s Avonds met zijn allen naar De Vrek, het Thaise eten nog nagloeiend in de keel. Hoewel ik een groot bewonderaar ben van Hans Kesting waren mijn verwachtingen niet heel hooggespannen, op basis van de publiciteit en het rommelige trailertje dat op AT5 te zien was geweest. Maar dat bleek geheel onterecht, het was een heel energieke en meeslepende voorstelling. Hans Kesting op zijn best met een cast die daar niet voor onderdeed.
Wat ik wel een beetje raar vond was dat zo’n enorme vrek allemaal van die dure spullen in zijn huis had staan, ik zou eerder sinaasappelkistjes en één tweedehands televisie verwachten. Maar misschien komt er nog een workshop waarbij we de decorontwerpers hierover aan de tand kunnen voelen.
Bij de koffie op zondagochtend had ik nog last van mijn kuiten na het eindeloze trappenlopen op zaterdag (de Schouwburg bestaat voor ca. 95% uit trappen). Maar gelukkig kwamen we al snel weer in beweging. Een kort opwarmertje op het toneel in de grote zaal, in het bovengenoemde decor van De Vrek. Erg leuk om voor het eerst op zo’n groot toneel te staan (hoewel ik een aantal jaren geleden al eens op hetzelfde podium heb gezeten als publiek, bij een Griekse tragedie waarvan de titel mij even is ontschoten).
Ik had er voor gekozen om ’s middags te gaan kijken naar Hedda Gabler van Troost in de Rabozaal, i.p.v. mee te doen aan scenes uit De Vrek. En ik heb daar geen spijt van gekregen: wat een mooie voorstelling hebben zij er van gemaakt! Hoog tempo, goeie energie en mooie enscenering. En de grote lege ruimte op het toneel werd heel goed gebruikt zonder dat het geforceerd leek. Wel was ik blij dat na afloop meerdere mensen zeiden dat de verstaanbaarheid af en toe te wensen overliet. Ik ben nu eenmaal een beetje dovig, maar op de eerste rij verwachtte ik toch alles goed te kunnen verstaan. Gelukkig was dit geen belemmering om het verhaal overigens goed te volgen.
Ook wel een aandachtspuntje voor Illuster, want bij ons is de verstaanbaarheid ook vaak een issue, dus in deze grote zaal mogen we daar straks wel extra op letten!
Waar ik wel een beetje raar van opkeek is de Rabozaal zelf: Zitten die stoelen nou echt zo ongemakkelijk of zit ik gewoon een beetje raar in elkaar? De harde armleuningen prikten in mijn ellebogen, en ik had de dag ervoor al gemerkt dat ik, rechtop zittend met mijn toch vrij gangbare 1,88 m., met mijn knieën stevig tegen de rij ervoor drukte. Ik vind het een beetje verbazingwekkend dat zo’n nieuwe zaal zo karig zitruimte biedt. De grote zaal heeft op dat punt een dik streepje voor. Gelukkig mochten we daar weer in het zachte pluche neerzakken voor de presentaties van onze andere collega’s.
Er was hard gewerkt in die tijd dat wij van Hedda zaten te genieten. We kregen drie scenes te zien van een hoog abstract gehalte en met overgave gepresenteerd. Hilarisch bij vlagen. Oplettende kijkers herkenden elementen uit De Vrek, maar ook zonder die kennis was het een genot om naar onze collega’s te kijken.
Voor de nagenieters heb ik de performances helemaal gefilmd (uit de hand met mijn telefoon, dus niet helemaal de kwaliteit die ik gewend ben te leveren) en hieronder geplaatst.
Als je vanaf je eigen site naar deze filmpjes wilt linken zou ik het leuk vinden als je daar een linkje naar www.illuster.net bij plaatst.
De eerste presentatie:
De tweede presentatie:
De derde presentatie:
Na deze drie presentaties waren we wel toe aan een borrel. En die stond gelukkig op ons te wachten in de leefruimte waar het weekend ook was begonnen. Waarmee het weekend een feit was.
Maar er kwam nog een verrassing uit de hoge hoed: geheel in Sinterklaas-sfeer mochten we lootjes trekken met de namen van alle TA-medewerkers. Die kunnen binnenkort allemaal een klop op de deur verwachten van een vreemd’ling zeker.
Ikzelf mag een date maken met Winnie Boegborn van Marketing en Publiciteit. Een geweldige match voor mij aangezien ik voor Illuster veel op dat gebied doe, en ik me bovendien met mijn video- en vormgevingsbedrijfje in die sfeer beweeg.
Het bleef nog lang gezellig en vermoedelijk zal binnen en buiten de Stadsschouwburg nog lang hierover worden nagepraat. De eerste stappen op deze podia smaakten naar meer, en we zijn dan ook een staande ovatie verschuldigd aan onze coaches en het hele team van het samenwerkingsproject voor een prima georganiseerd en gezellig weekend.
Jaaa… het was helemaal goed! Maarre… ben er nog moe van! 🙂
Spannend Leo, ik ben benieuwd wanneer je op die spreekwoordelijke deur zal kloppen! Groet, Winnie
Ja ik heb er helemaal hetzelfde fantastische gevoel aan over gehouden.
Net gerepeteerd voor onze Scenes uit n huwelijk en natuurlijk bij de borrel nog even nagepraat over t weekend en over de contacten, die wij zullen aangaan met onze loten uit de TGA loterij.
Hoi Leo,
Ik heb een vraagje, welke toneelgezelschappen zie ik op bovenstaande filmpjes? Alvast bedankt.
Beste Joyce,
Op de video’s zie je leden van alle deelnemende amateurgroepen die gezamenlijk deze presentaties hadden gemaakt. Dat zijn dus leden van Theatergroep Troost, Nanook Nono, Toneelgroep Venster, Theatergroep Illuster, Studenten Toneelvereniging Amsterdam (STA!), ZID, Theatergroep Thomas en Tokodrama. Alles door elkaar.
Hartelijke groet, Leo