De luitenant van Inishmore

zondag 10 maart 2019 | 20:30 - 22:15 uur Polanentheater, Amsterdam entree € 13,00 Nu reserveren beschikbare plaatsen: 89

Wat is er aan de hand met Padraics kat op het eiland Inishmore? Was dat een ongeluk? Padraic houdt meer van zijn kat dan van het leven zelf.

Noord-Ierland, tijdens The Troubles. De bloeddorstige Padraic Osbourne, die zijn eigen splintergroep is begonnen omdat de IRA hem ‘te doorgedraaid’ vond, is bezig een dealer te martelen. Zijn moeder Conny belt hem op dat moment, met het nieuws dat Padraics kat Tommetje, onder Conny’s hoede achtergelaten, ‘niet lekker’ is. Padraic spoedt zich bezorgd terug naar huis. Conny en buurjongen Davey vrezen voor hun leven, zeker als drie ex-IRA- maten van Padraic, die nog een appeltje met hem te schillen hebben, hem daar blijken op te wachten….

De Iers-Britse schrijver-regisseur Martin McDonagh, o.a. bekend van de film ‘Three Billboards outside Ebbing, Missouri’, schreef met ‘De luitenant van Inishmore’ (2001) een briljante satire op terrorisme. Het is een geestige black comedy waarin het bloed in het rond spat, maar die tegelijkertijd een hartstochtelijke aanklacht is tegen geweld. De domme, sentimentele IRA-activisten die McDonagh creëert zijn ons griezelig vertrouwd. Ook nu nog lijken terroristen vaak avonturiers die slordig handelen vanuit blinde woede en wellicht gangster- en actiefilms kopiëren. Mcdonagh’s satire is onverminderd actueel.

Meer lezen spelers: muziek:

Boekingen niet langer mogelijk op deze datum.

serieuze amateurs